21. aug
OVERTRAMP AV UDI: UDIs håndtering av Malungen-gründer Yang Xueyi (til venstre) satsing på julebord i november og desember 2016 fremstår som svært brautende, byråkratisk og uhøflig, mener artikkelforfatteren. Arkivbildet er fra Xueyis framvisning av de første hyttene på Malungen i fjor vår, der ordfører Nils Røhne var gjest.
 
Standpunkt: Skandaløst av UDI på Malungen
Stangeavisa mener 

Publisert: 22.mai.2017 14:29
Oppdatert: 22.mai.2017 14:29

Den siste uka er det blitt kjent at Utlendingsdirekto­ratet (UDI) og politiet før jul viste ut fem kinesere som jobbet ved Malung­en gjeste­gård. I følge HA hadde de turistvisum, ikke gyldig arbeidstillatelse i Norge.

Etter det Stangeavisa erfarer var det blant annet flere anerkjente kunstnere fra Kina som ble rammet på denne måten, og nå har fått to års forbud mot innreise i Norge. Deres oppgave på Malung­en før jul var å skape god underholdning for de nær 2.000 gjestene som var med på julebord. Julebord-konseptet var ment som en gave og gest til vårt lokalsamfunn fra den kinesiske forretningsmannen Yang Xueyi, som har kjøpt Malungen. Han har et ønske om å utvikle stedet til en spennende reisedestina­sjon for kines­iske turister.

Vi kan ikke si annet enn at UDIs oppførsel i denne saken grenser til det skandaløse. Rett nok skal lover og regler følges i dette landet, men det må være lov å utvise skjønn og bruke sunn fornuft. Å rykke inn med politi og ilegge kraftige sanksjoner i denne saken, fremstår som svært brautende, byråkratisk og uhøflig.

Det er ikke enkelt å være utlandsk investor og be­driftsetablerer i Norge. Det er mange lover og regler å forholde seg til. Og lett å tråkke feil.

Fra norske myndigheters side er det viktig at man i slike saker som dette, så langt det er mulig, forsøker å framstå som gode veiledere i stedet for en straffende myndighet. I dette tilfellet burde driveren på Malungen i forbindelse med kontrollen fått opplysninger om norske regler for bruk av utenlandsk arbeidskraft, og heller fått pålegg med noen ukers frist til å rydde opp i saken. Politiet skulle aldri vært involvert i en sak som dette. Vi kan ikke behandle dyktige pådrivere i næringslivet som kriminelle.

 
Redaksjonen: post@stangeavisa.no
Abonnementsavdelingen:abo@stangeavisa.no
Reklameavdelingen:monica.blystad@hamarmedia.no
Stangeavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Stangeavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Stangeavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no